tisdag 1 mars 2011

Kläder till resan

Lillasyster var med och designade sin nya favoritklänning som här syns i solnedgången i Varkala, delstaten Kerala. Som vanligt helt sydd i återvunna tyger.
I Kerala har nästan alla indiskor sari eller salwar kameez. Man ser väldigt lite västerländska kvinnokläder i den här väl utvecklade delstaten. Det var nästan bara turisterna från norra Indien som hade jeans och t-shirt. De bleka turisterna gick oftast i clownbyxor från marknader.

Under vår förra indienresa bestämde jag mig att sy min egen salwar kameez om vi någonsin åkte tillbaka. Det är svårt att hitta bekvämare plagg. Sista kvällen kom jag äntligen till skott och slaktade ett lila påslakan.
Jag kunde inte låta bli att ta med den här bilden där jag är en verkligt ansvarsfull förälder...
Själva plaggen syns bättre på den undre bilden. Byxorna gjorde jag långa och smala. I norra Indien är det trikåtights som gäller, men de ska vara superlånga och korva sig på rätt sätt vid anklarna. Dessa kallas churidar. Min variant liknade mer salwar-byxor. Överdelen är ibland som ett oformligt tält men man kan också hitta mycket vackert skräddade åtisttande plagg. Mitt påslakan blev, som ni ser, tältvarianten. Inga finesser.
Varför just Indien? Det är ett underbart färgstarkt land som är lätt att resa i. Väljer man dessutom välordnade Kerala slipper man fattigdomen med tiggare i varje gathörn, men man kommer inte undan trafikkaoset, smutsen och sophögarna. Ett annat starkt skäl var att min kompis flyttade till Delhi i somras. Hennes underbara döttrar har länge propagerat för egna LappenBak-klänningar med volanger. Nu fick den äldsta klänningen ovan och hon har redan lagt in beställningar på många fler. Stort tack för att vi fick hälsa på!!!!
Båda solnedgångarna har horisonten på sniskan men jag har inte hunnit redigera eller ens gå igenom alla våra hundratals bilder från resan. Dessutom måste jag visa er kvittot från tygaffären i Delhi på tre sidor (3!). Plus inköpen förstås.

Vill ni se mer bilder? och vill ni ha lite restips? Ska man vara miljömonster och flyga till Asien kan jag verkligen rekommendera Indien som alternativ till Thailand, även med barn.

11 kommentarer:

KLOCKARBARN sa...

Dom där inköpen är jag ruskigt nyfiken på. 3 sidor kvitto är imponerande. Jag brukar vara impad av syrrans halvmeterlånga kvitto som hon lyckas få till vid varje Ullaredsbesök. Hur det går till vet jag däremot inte.
Fina klänningar som vanligt.

Mimmi sa...

Så underbart det ser ut. Är inte ett dugg avis på en resa till varmare breddgrader med österländsk mystik med möjlighet att köpa tyg. Jag väntar också med spänning på lite bevis på det senare.

Heimlaga sa...

Härliga bilder!

Helena sa...

Vilka härliga bilder! Jag ser gärna fler foton från resan och väntar med spänning på att få se inköpen från tygaffären :)

Maria sa...

Ser så härligt ut när de är på stranden i solnedgång med svala klänningar.

Miiaoo sa...

Inte såg jag att horisonten är sne...
Nä, det jag tänktre på var att den översta bilden är så otroligt helt underbar!! Vilken bild! klänningen är fantastisk i det ljuset precis som din söta dotter!!

Åsa Tidqvist sa...

helt otroliga bilder - såklart jag vill se fler!! och vad det var du köpte när du fick så långt kvitto!!!

Pyssellycka sa...

Men åhhhh.... Ser fantastiskt ut!

IA Nyckelpiga sa...

Mer bilder frán Indien!!
Jag var där för 17 ár sen och drömmer ofta om att áka tillbaka.
Mycket snygg salwar kameez!!

Emilia sa...

Vilka härliga bilder och klänningar!

Katharina sa...

Åh vad underbart. Bilderna i solnedgången skapar en enorm längtan efter sommar hos mig.
Och klänningarna är ju hur fina som helst! Måste testa på att sy något liknande.

Related Posts with Thumbnails